Kvarteret Kabeln blev Fabriksparken

Här, i centrala Sundbyberg, grundade Max Sievert Kabelfabriken år 1888. Den blev inom kort landets ledande, och en av Europas största, kabeltillverkare. Kabelfabriken bidrog i hög grad till Sundbybergs utveckling och var länge stadens största arbetsgivare. På 1920-talet var fabriken den främsta leverantören av kabel till företaget LM Ericsson, som senare valde att ta över verksamheten.

 

I början av 1980-talet flyttades kabeltillverkningen till annan ort. Kvar stod Kabelfabrikens historiska industribyggnader, som förvärvades av Skandia Fastigheter. Ambitionen var att förnya området med moderna arbetsplatser, och såväl renoveringar av gamla fastigheter som nybyggnationer har sedan dess genomförts. Idag tas utvecklingen in i en ny fas, där Fabriksparken blir ett inspirerande område med en blandning av arbetsplatser, service och boende – en integrerad del av Sundbybergs stadskärna, men med stark egen identitet som grundar sig i fabriksmiljöns kulturhistoria.

Våra grannar heter Tareq Taylor & Paul Svensson

 

Vi är oerhört glada och stolta över att stjärnkockarna Tareq Taylor och Paul Svensson har flyttat in i Fabriksparken. De delar värderingar i vad de tycker är bra mat och i september 2019 slog de upp portarna till Paul Taylor Lanthandel. Här serveras mat gjord på bra råvaror i en modern lanthandel med närodlat, ekologiskt och grönt i fokus. Tanken är ta landet till staden, och de tänker cirkulärt – allt i restaurangen får ett andra, tredje eller helt nytt liv.

 

– Vi väljer att öppna i Fabriksparken eftersom det ligger i ett av Sundbybergs bästa lägen och för att vi tror på området som destination. Här skapar Skandia Fastigheter plats för ett socialt och hållbart liv, och det känns spännande att fortsätta vara en del av en stadsdel med människors välbefinnande i fokus, säger Tareq Taylor.

 

 

Krypavstånd till Sundbybergs bästa frisersalong

MOMENT – Sundbybergs bästa frisersalong och lifestyle-butik – har funnits i staden länge, men nyligen fick de upp ögonen för Fabriksparken och efter en kort flytt är de idag granne med bland andra Paul Taylor Lanthandel. Lisa och Elin, som driver MOMENT, verkar nöjda med beslutet.

 

– Det händer mycket i Sundbyberg och vi hänger med i den positiva utveckligen av denna härliga och växande stadsdel. Vi har levlat upp och öppnade i början av 2020 MOMENT 2.0 i helt nya Fabriksparken. Vi är dessutom grannar med fantastiska Tareq Taylor och Paul Svensson som öppnat sin nya restaurang Paul Taylor Lanthandel i samma hus. Vi ser fram emot allt nytt och spännande som kommer. Operation “bygga stans härligaste salong” har börjat.

Viktor Rydbergs skolor i Fabriksparken

Varje läsår sedan hösten 2019 lägger mängder av elever grunden för sina framtida liv i en inspirerande studiemiljö i Fabriksparken, mitt i Sundbyberg. Etableringen av Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie- och gymnasieskola är en del i Skandia Fastigheters långsiktiga satsning på samhällsfastigheter.

 

Skolan slog nyligen upp portarna till en välbevarad tidstypisk industribyggnad med exteriöra och interiöra arkitekturhistoriska värden, som blivit varsamt renoverad och omvandlad till effektiva undervisningslokaler.

 

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har varit verksam i 24 år och driver idag, utan vinstsyfte, tre gymnasieskolor och två högstadieskolor med ambitionen att vara en föregångare på skolans alla områden. Att vetenskap och konst går hand i hand och att hjärnan vill ha roligt är begrepp som genomsyrar verksamheten. Sedan starten 1994 har köerna till stiftelsens skolor varit långa.

Tareq och Fabriksparken

I Fabriksparken prioriteras umgänge, matlagning och odling. Utformningen av den första etappens bostäder, med tillhörande innergård och takterrass, har därför skett i nära samarbete med krögaren, tv-kocken och kokboksförfattaren Tareq Taylor.

 

Att träffas för att gemensamt laga mat, odla eller bara dricka en kopp kaffe i solen förgyller verkligen allas våra liv, och i mitt arbete är detta något som jag har förmånen att jobba med dagligen. Det är tydligt att det skänker stor glädje till människor. Därför är jag oerhört glad och stolt över att få samarbeta med Skandia Fastigheter och Fabriksparken, det nya området som verkligen sätter människor och välbefinnande i fokus. Här kan alla njuta av vackra miljöer anpassade för gemensam matlagning och odling såväl inne som ute. Vackra, välplanerade och välfungerande kök som inbjuder till inspirerande matlagning. Platser att umgås på, miljöer att trivas i, hem att leva i.  //Tareq Taylor

Skandia Fastigheter gör rum för fler

När vi är fler händer fantastiska saker. Därför skapar vi rum som är särskilt utformade för samvaro. Vare sig det handlar om kontoret där vi lyfter varandra och verksamheten, förskolan där vi växer i leken, handelsplatsen där vi både handlar och hänger, eller hemmet där alla känner sig hemma.

 

Våra kontor, köpcentrum, bostäder och samhällsfastigheter är samlade i 122 fastigheter – eller 1,1 miljoner kvadratmeter – huvudsakligen i de tre storstadsregionerna. Med 150 medarbetare skapar och förvaltar vi rum för fler, och i slutändan ska det ge en långsiktigt god avkastning till Skandias 1,4 miljoner ägare.

 

Det är vi på Skandia Fastigheter som utvecklar området Fabriksparken och förvaltar en stor del av det. Läs gärna mer om oss på www.skandiafastigheter.se.

 

Arkitekterna bakom första bostadskvarteret:

Vi har utgått från platsens historia. Det var spännande att få jobba med en så central och intressant plats. Berättelsen om Löfströms fabriksområde bara ett stenkast från torget i Sundbyberg. En gång en levande industri, nyss parkering och nu blivande bostadskvarter. Vi vill berätta en historia där fabriksområdet aldrig blev parkering. Där fabriker istället tystnade, fick stå kvar och lät människor flytta in. //Arkitekter Engstrand och Speek

 

“Naturen har inspirerat till planeringen av den lummiga oasen på innergården som liknar en glänta i skogen. Grönskan ska leva året om med inslag av vackra färgspel om hösten. Träd planteras runt växthuset och uteplatsen och ramas in av blomstrande växtlighet.” //Landskapsarkitekter Tema

  Intresseanmälan

  En intresseanmälan ger en köplats när försäljningen startar år 2017. Under pågående försäljning blir du kontaktad av Fabriksparken mäklare som ger dig den information du vill ha. Information kring projektet, inbjudningar till informationstillfällen, visningar och säljstart mm kommuniceras till spekulanterna via e-mail.

  Läs Fabriksparkens policy för personuppgifter

   KONTAKTA MÄKLARE

   Vad roligt att du är intresserad av bostäderna i Fabriksparken. Ställ gärna dina frågor i formuläret nedan.
   Nils 073-622 35 43
   Philip 070-092 28 90

   Läs Fabriksparkens policy för personuppgifter

    Kontakta Oss

    Notera att detta inte är en intresseanmälan

    Jag vill komma i kontakt med:

    Läs Fabriksparkens policy för personuppgifter

     Intresseanmälan

     Vad roligt att du är intresserad av att bo i Fabriksparken! Gör en intresseanmälan så får du mer information kring projektet, inbjudningar till informationstillfällen, visningar och evenemang. Om du är intresserad av en specifik lägenhet, ange detta i meddelanderutan så hör vi av oss inom kort.

     Läs Fabriksparkens policy för personuppgifter